Breien

De 6 verrassende voordelen van breien

Breien is hipper dan ooit en het levert je niet alleen een fijne sjaal of een warm paar sokken op, maar nog véél meer voordelen.

In een tijd waarin we allemaal continu aan het rennen en vliegen zijn, is breien een heel welkome hobby. Mocht je nog twijfelen of die breinaalden wel wat voor jou zijn, dan ben je na dit lijstje vast overtuigd.

Breien geeft je een gevoel van trots
Niet veel mensen weten hoe ze moeten breien. Iets showen dat je zelf hebt gebreid aan iemand die geen idee heeft hoe dat moet, is alsof je een magische truc uithaalt. Iedereen zal onder de indruk zijn van je breikunsten en je ontvangt zeeën complimenten (en heel veel verzoekjes om een sjaal te breien).

Brein heeft dezelfde voordelen als mediteren
Als je eenmaal doorhebt waar je mee bezig bent, is breien heel ontspannend. Een simpel breiproject vereist maar een paar steken zodat je alleen maar hoeft te vertrouwen op je spiergeheugen en je verder helemaal nergens aan hoeft te denken. De ritmische, herhaaldelijke beweging en ontspanning hebben dezelfde voordelen voor je lichaam en geest als meditatie.

Breien verlicht symptomen van angst, stress en depressie
De ritmische beweging en de focus leidt je af van de symptomen van angst, stress en depressie. Even zitten om te breien verlaagt je hartritme en de bloeddruk na een paar minuten. Als je gestrest of down bent, is het dus een goed idee om een breinaald ter hand te nemen.

Onze favoriete feel-good breiwol:

Breien verbetert je motoriek
Breien doet een beroep op alle delen van je hersenen en kan daardoor bijvoorbeeld mensen met de ziekte van Parkinson helpen bij het verbeteren van hun motoriek. Het verbetert niet alleen de fijne motoriek, maar leidt ook af van andere pijnlijke symptomen.

Breien is goed voor je hersenen
Niet alleen je humeur en motoriek knappen ervan op, het is ook heel gezond voor de hersenen zelf. Des te meer je je brein gebruikt, des te slimmer het wordt en hoe langer het meegaat. Senioren die aan handwerk doen, hebben 30-50% minder kans op een cognitief defect dan senioren die dat niet doen.

Breien helpt gewricht- en peesontstekingen voorkomen
Net als dat je je brein moet gebruiken om het gezond te houden, moet je je gewrichten ook gebruiken om ze gezond te houden. Als je je vingers rustig beweegt, helpt dat bij de opbouw van het kraakbeen. Het maakt je kraakbeen sterker in plaats van dat het slijt. Heb je al last van artritis? Week je handen dan eerst in warm water en gebruik grovere naalden om je meesterwerk te breien.

Onze favoriete tools:

SUSAN DALSTRA
Bron: Lifehack.org/ Libelle.nl
Beeld: iStock


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *